Safety Car és meglepetésdobogó a B ligában

Share

Meglepetés pole, Safety Car, meglepetés dobogó a B liga Azerbajdzsáni Nagydíján.

A pole pozíciót a Williamses MRobi szerezte meg, Golden és LEVI előtt. Az első 9 helyezett ultralágyakon futotta a leggyorsabb körét, mely egy igencsak izgalmas futamot vetített elő.

A rajtnál MRobi és Golden szépen eljöttek, LSD és LEVI azonban az egyes kanyar kijáratán összeakadtak, ezzel helyet csinálva a két Red Bullnak, illetve egy tömegkarambolt összehozva, amire a bizottság egyből reagált és beküldte a Safety Cart. A biztonsági autó mögött tehát MRobi, Golden és Trollmula volt a sorrend, és Bakuban mindig izgalmas egy újraindítás.

A negyedik körben folytatódhatott a száguldás, de az első körben nem változott az első öt pilóta pozíciója. A következő kör azonban több eseményt is szolgáltatott, Trollmula megelőzte a második helyen autózó Goldent, míg Psycho összetörte a McLarent, LEVI pedig a célegyenesben előzte meg Peet-et. Egy körrel később Bencytó is megelőzte Goldent, követve ezzel csapattársát. Ebben a körben a versenyigazgatóság már engedélyezte a DRS-t, ezt kihasználva Trollmula átvette a vezetést MRobitól.

Bigzé és Peet döntöttek csak úgy, hogy a lágy pirellikkel vágnak neki a futamnak, ami hosszútávon akár kifizetődő is lehetett volna. Peet nagyon hátulról, a 16. helyről rajtolva kitűnő reflexekkel kerülte el az első körös balesetet és ezzel életben tartotta esélyeit egy remek eredményhez. A McLaren pilótája nem véletlenül lett a tavalyi B liga bajnoka, Peet ugyanis a 7. körben már a szuperlágyas Szalát üldözte és nagyon agresszív, de mégis fair csatában maga mögé utasította.

A 10. körben két nagyágyú, LEVI és csdobak csaphatott -volna- össze, a Renault pilótája azonban összetörte az autót, szabad utat adva ezzel LEVInek. Ez a kiesés és Padlófűtés előléptetése még sokáig fájhat a Renault-nak.

Trollmula első kiállásig a 12. körig kellett várni, ezt a taktikát nagyban segítette a Safety Car, de jókor kell jó helyen lenni. A Red Bull pilótája a többiekkel ellentétben szuperlágy gumit rakatott fel magának az utolsó etapra, és a kiállás után közvetlen MRobi mögé jött vissza, akinek már használtabb lágy gumijai voltak. A nagy igyekezetnek majdnem baleset lett a vége, de MRobi és Trollmula megúszták, Bencytó autója azonban megsérült és ezzel oda lett a kettős Red Bull dogobó.

A 17. körben a szuperlágy gumik és a DRS segítségével Troll megelőzte Robit, ezzel átvéve a vezetést és megindulva az első dobogós és egyben első helyezése felé.

Az utolsó kör LEVI és Golden csatájától volt hangos, a tét a dobogó harmadik foka volt. A Haasnak valami elképesztő végsebessége volt az egyenesekben, LEVI rendesen meg is izzadt, mire átrágta magát Goldenen, de végül megszerezte a dobogó legalsó fokát.