Jakab Norbert bajnoki címet érő győzelme Kanadában

Share

A hőnáhított győzelem a Forma 1 -ben 25 pontot ér. A leggyorsabb versenykörért +1 pontot adnak, ami azt jelenti, hogyha az 1 -et hozzáadjuk a 25 -höz, 26 -ot kapunk, semmiképpen sem 32 -t. Hogy miért 32 a viszonyítási alap? Természetesen azért, mert a Red Bull büszkeségének, Jakab Norbertnek ekkora előnye van az egyéni tabellán csapattársával – és egyben az egyéni tabella 2. helyén lévő -, Boda Zoltánnal szemben, amiből következik, hogy a Miragesport legnagyobb bajnokainak listájára soha nem látott pálfordulást követően került fel. Ha Jakab bajnoki címe még nem érte el az “elégedettek vagyunk”-mércét Christian Horneréknél, a Jakab-Boda páros az egyéni bajnoki címet megtoldotta a konstruktőrivel is, hisz a maguk kis – Brazil nagydíj előtti – 188 pontjukkal a batyuban hazavitte Milton Keynesbe, a Red Bull főhadiszállására.

https://vm.tiktok.com/ZMNjsmfQm/?k=1

Tény, hogy a nyomás valószínűleg a mostani hétvégén megrendezésre kerülő Brazil nagydíjra a Red Bullok számára enyhülni fog, ugyanakkor könnyelmű gondolkodásra adna okot, ha azt gondolnánk, hogy ez az egész szezon során így volt. Sőt! Kanadába érkezve még mindig 4 esélyes volt matematikailag a bajnoki címért folytatott csata, úgyhogy mondhatjuk akár azt is, hogy jó nagyot fordult a Világ.

Maga az időmérőedzés nem alakult verőfényes napsütésesen sem a Red Bullok, sem pedig a pálya számára. Az eső zuhogott, száraz körülményekre pedig a kilátás nem sok volt. A pilóták az ilyenkor megszokott módon jól megtankolva, sok kört teljesítve ismerkednek a pálya ezen arcával, ám amikor már igazán belelendülhettek volna az időmérő sűrűjébe, jött a nem várt előrejelzés: a pálya az utolsó 2-3 percre felszárad majd, hisz az eső eláll. Amint a pálya alkalmassá vált a slick gumikon való közlekedésre, egymás után jöttek a gyorsabbnál gyorsabb körök. Az edzés legvégén a Belga nagydíjon futamgyőzelmet arató Molnár André Lukács bizonyult, maga mögé utasítva Szabó-Kónyi Bencét, és Murguly Martint. No, meg a két Red Bullt – Jakab az 5., míg Boda a 9. helyről vághatott neki a versenynek, bár öröm volt a botrányban, hogy egyik legnagyobb ellenfelük, Puki István köre csupán a 14. pozícióra volt elegendő.

A futamon aztán érkezett a már előre megjósolt féktelen vonatozás, amelyben kellőképpen el is mélyültek a versenyzők a pálya minden szakaszán. A bajnoki élmenők közül Boda mentette a menthetőt, hamar felért az 5. pozícióba, közvetlenül a csapattársa mögé, azonban érdemi változások nem igazán történtek a tucatnyi DRS-szélárnyék kombónak köszönhetően, amit minden versenyző előszeretettel alkalmazott. Ennek láttán a Red Bull reagált is a fiatal tehetséggel, Boda Zoltánnal, alávágást megkísérelve plusz pozíciók nyerésének reményében. Természetesen a kör végén jött Jakab is, aki meglepő módon sokkal lelkesebben fogadta a 2. etapot, és elképesztő ámokfutásba kezdett. Mindenkit megelőzött, akit csak kellett. Már-már félig a zsebében érezhette Norbert a 2. pozíciót Szabó-Kónyi mögött, ám ekkor következett be Tóth Levente balesete, ami magával vonzotta a Safety Car érkeztét is a pályára, nem is beszélve a sorrend totális megborulásáról.

A Red Bullok túl közel voltak egymáshoz, no meg mindenki máshoz is, így a doublestack -et meg sem kísérelték, csak Jakabot hozták kerékcserére. Bodában benne volt a pozíciótartási potenciál, ám végül nem tudott élni vele, és mindösszesen a 11. helyen tudott célba érni, pont nélkül zárva a hétvégéjét, míg csapattársa, Jakab Norbert megnyerte végül a versenyt, így pedig a bajnoki címet. Puki István nem tudott végül csodát teremteni, már, ha a 14. pozícióból a 4. pozícióba érkezés nem az. Bár mindettől függetlenül elveszítette a bajnoki címet, amit oly sokáig félig már a keze között érezhetett.

A Red Bull tehát jött, látott, és győzött. Lelassítani azonban eszük ágában sincsen, sőt! – meg akarják nyerni a Miragesport visszatérő szezonjának a szezonzáró nagydíját is, akárcsak a többiek, kik számára bár a bajnoki cím elúszott, ám a lehetőség arra, hogy még egyszer odapörköljenek a bikák számára, abszolút lehetséges. A Miragesport ezúton gratulál Jakab Norbertnek a bajnokicímhez!

Kövessétek a Miragesport Social Media felületeit, hogy ne maradjatok le a ligával kapcsolatos legújabb információkról, exkluzív anyagokról!

https://www.instagram.com/miragesport_/
https://www.tiktok.com/@miragesport
https://www.facebook.com/miragesportofficial

Vasárnap kerül tehát megrendezésre a Miragesport visszatérő szezonjának a szezonzáró nagydíja, Brazíliában. A versenyt nem csupán a végtelen izgalmak miatt éri majd meg nézni, hanem azért is, mert a 2021 -es játékkal a Miragesport történelme során UTOLJÁRA lesz ligafutam lebonyolítva. Addig is azok számára, akik nem bírják kivárni a Vasárnap este 17 órát, az alábbi linken keresztül ajánljuk visszanézni a Kanadai bajnokavató versenyt:

https://www.youtube.com/watch?v=C6i0oPrs8vs&t